Makine Mühendisliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 20
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Makine Mühendisi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

İnsanlık tarihi ve uygarlığı gelişiminde önemli bir paya sahip olan Makine Mühendisliği oldukça geniş alanlara ve sektörlere yayılmıştır.  Geçmişte ve günümüzde olduğu gibi gelecekte de bu önemini sürdürecek nadir mesleklerden biridir. Bilindiği üzere artık makineler her alanda kullanılmakta ve işleri çok kolaylaştırmaktadır. Ayrıca devamlı gelişmeye ve üretmeye açıktır. Bu sebeplerden dolayı  günümüzden 2020 yılına ulaşan dönem içinde istihdam açığı olacak meslek gruplarını belirlemek amacıyla DPT tarafından yapılan araştırma sonucuna göre Makine Mühendisliği bu konuda önde gelen mesleklerden biri olacaktır.

Öğretim ve araştırma etkinliklerinin temel unsuru olan akademik personel; 1 Profesör, 5 Doktor Öğretim Görevlisi, 1 Araştırma Görevlisi Doktor, 1 Araştırma Görevlisi ve 1 Öğretim Görevlisinden oluşmaktadır. Akademik kadronun temel amacı; ülkemiz bilim ve teknolojisine katkıda bulunacak mühendis ve öğrencilere mevcut birikimini yansıtarak, üretime dönüşen öz teknolojisinin temelini oluşturacak altyapıyı kurmaktır.

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Ahmet KAYA
Tarihçe
2009-2010 döneminde ilk öğrencilerini alarak eğitim öğretim hayatına başlayan KSÜ Makina Mühendisliği Bölümü lisans ve lisansüstü programlarıyla mühendis, araştırmacı ve bilim adamı yetiştirmeye yönelik önemli katkılarda bulunmaktadır. Bölümümüz Mekanik, Tasarım ve İmalat, Enerji, Termodinamik, Makine Teorisi ve Dinamiği olmak üzere 5 Anabilim Dalından oluşmaktadır. Bünyemizde lisans öğretimi örgün ve ikinci öğretim olmak üzere iki program halinde yürütülmektedir.
Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Makine Mühendisliği alanında Lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
1-Lise veya dengi okul mezunu olmak.
2-Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen Merkezi Yerleştirme Sınavının birinci aşaması Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve ikinci aşaması Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) dan yeterli puanı almış olmak.
3-Ayrıca bölüm yönetim kurulunca onaylanan sayılarda yatay geçiş ve bölüm yönetim kurulunca belirlenen ve YÖK tarafından onaylanan sayılarda dikey geçiş ile öğrenci kabul edilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları, yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları ve lisansüstü sınavında başarılı olmak koşuluyla lisansüstü programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve 60 iş günü mesleki stajını tamamlayan öğrencilere Makina Mühendisliği alanında lisans diploması verilir.
Mezun İstihdam Olanakları
KSÜ Makina Mühendisliği bölümü mezunları kamu ve özel sektörde meslekleri ile ilgili pek çok alanda istihdam edilmekte ve kendi işlerini de kurabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40, ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve yarıyıl sonu sınavında en az 35 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.



https://obs.ksu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1108